Baterie na cukier? Zastąpią tradycyjne w ciągu trzech lat!

Baterie na cukier? Zastąpią tradycyjne w ciągu trzech lat!

Co roku w samych tylko Stanach Zjednoczonych wyrzucane są na śmietnik miliardy akumulatorów, które stanowią poważne zagrożenie dla środowiska i zdrowia ludzi. Na szczęście wygląda na to, że powyższy problem zostanie zażegnany na przestrzeni trzech lat – tak przynajmniej uważają naukowcy z Virginia Tech, którym udało się stworzyć cukrową baterię.

Paliwem baterii jest maltodekstryna, która tradycyjnie wykorzystywana jest jako środek zapobiegający krystalizacji sacharozy w przetworach wysokosłodzonych. W wyniku reakcji enzymów zawarte w cukrze ładunki zamieniają się w prąd, a efektem ubocznym jest jedynie woda. Nie dosyć, że cukrowa bateria jest więc bezpieczna dla środowiska to dodatkowo jej pojemność jest znacznie większa niż w tradycyjnych akumulatorach litowo-jonowych. Mówi się aż o dziesięciokrotnie dłuższym czasie działania. Nawet jeśli jej właściwości z czasem się zmniejszą będzie można łatwo i tanio je przywrócić. Naukowcy nie wiedzą jeszcze czy baterie będą stabilne po kilkunastu ładowaniach. Prace zatem będą dalej kontynuowane, ale profesorowie z Viriginia Tech twierdzą, że w ciągu najbliższych trzech lat wynalazek uda się skomercjalizować.

Więcej:baterie