Folie spożywcze są powszechne, ale można je ulepszyć i zadbać o jakość żywności
Powszechnie stosowane dziś plastikowe folie nie bez powodu znajdziemy w opakowaniach żywności. W sklepach kupimy zawinięte w nie mięso (nawet te papierowe odpowiedniki mają często plastikową folię wewnątrz), czy konkretne warzywa i owoce. W domu z kolei wykorzystywanie folii spożywczej jest powszechną praktyką utrzymania świeżości żywności, choć alternatywa w postaci pojemników wydaje się lepszym, bardziej ekologicznym pomysłem.
Czytaj też: Czy włókno węglowe można ulepszyć? Można. Wystarczy sól
Folie plastikowe i żywność idą więc ze sobą w parze od dawna, dlatego naukowcy z Hiszpanii (University of Cadiz) i Portugalii (University of Aveiro) w ramach współpracy postanowili wnieść je na wyższy poziom. Ich prace opisano w dzienniku Food Hydrocolloids a owoc tych badań sprowadza się do czegoś w rodzaju zaawansowanej formy folii spożywczej.
Bioaktywny plastik z liści mango ma w sobie dwie kluczowe właściwości
Wszystko rozbija się o bioaktywny plastik z liści mango, który w znacznie lepszy sposób wpływa na utrzymanie świeżości jedzenia. Nie tylko izoluje żywność od otoczenia, ale też zwalcza samym sobą patogeny w jedzeniu i nie pozwala wpływać na nie światłu ultrafioletowemu. Wszystko zaczęło się z kolei od zebranych liści mango z lokalnej farmy. Z nich uzyskano ekstrakt i następnie połączono go z nanocelulozą pochodzącą z przetwarzania papieru.
Czytaj też: Pola siłowe w amerykańskiej armii jeszcze w tym wieku
Wykorzystano do tego technikę o nazwie “impregnacji w stanie nadkrytycznym”, która ma ponoć przewagę nad konwencjonalnym wytwarzaniem tworzyw sztucznych, ponieważ w tym przypadku umożliwiła ekstraktowi z mango skuteczniejsze wniknięcie w nanocelulozę i sprzyjała migracji związków aktywnych.
W rezultacie aktywne właściwości mango pozostają nienaruszone po procesie, co zwiększa zdolność folii do ochrony żywności. – mówi Cristina Cejudo, naukowiec z University of Cadiz.
Tak uzyskano specjalną folię o wyższym stężeniu związków przeciwdrobnoustrojowych i przeciwutleniających, a tym samym o zwiększonej zdolności do przechowywania żywności. Tego typu bioaktywny plastik z liści mango poddano testom, w których ten, a dokładniej mówiąc, jego aktywne związki, zapobiegły rozprzestrzenianiu się patogenowi Staphylococcus aureus i Escherichia coli. Dodatkowo blokowanie światła UV spowolniło psucie się żywności.
Dzięki niemu żywność mogła być dłużej przechowywana bez dodatku konserwantów. Sama folia zastępuje dodatek chemiczny, ponieważ substancja czynna wywiera swoje działanie poprzez opakowanie bez konieczności dodawania czegokolwiek do jedzenia.– kontynuuje badaczka Cejudo.
Czytaj też: NASA umieści sondę Lucy w kosmosie. Odegra nietypową rolę
Teraz zespół naukowców planuje przeprowadzić dalsze eksperymenty, w których to wykaże, jak dokładnie ten nowy bioaktywny plastik z liści mango zachowuje się w konserwowaniu określonej żywności.