Firma Every Company, którą założono w 2014 r. jako Clara Foods, jest jedną z kilku zajmujących się technologiami żywności niewymagającymi udziału zwierząt. Dzięki zastosowaniu metody zwanej precyzyjną fermentacją, w makaronikach użyto prawdziwych białek, które nie pochodzą od zwierząt. Idea procesu zakłada rozłożenie produktów zwierzęcych na mniejsze “cegiełki”, a następnie wykorzystaniu mikroorganizmów (w tym przypadku drożdży) do ich produkcji.
Czytaj też: Czyste mięso wkracza na salony. Nestlé nawiązuje współpracę z Future Meat Technologies
Kilka miesięcy temu, na amerykańskie półki sklepowe trafiło mleko wyprodukowane tą metodą. Produkt został stworzony przy użyciu białek serwatkowych pochodzących ze zmodyfikowanych grzybów.
Nadchodzi wegańska rewolucja
Bioinżynierowie z Every Company już od kilku lat pracowali nad produkcją białek bez udziału kurczaków, wykorzystując zmodyfikowane drożdże. Nie ujawniono, jaką kombinację zastosowano w opisywanych makaronikach, jednak kluczowe wydają się być białka zwane albuminami.
Stworzony laboratoryjnie produkt białkowy funkcjonuje identycznie jak białko jaja kurzego. Ubijanie, napowietrzanie i pieczenie odbywa się w sposób identyczny jak w tradycyjnych przepisach cukierniczych.
Białko jaja jest jednym z klejnotów koronnych przemysłu spożywczego, znanym ze swoich unikalnych właściwości funkcjonalnych, które sprawiają, że jest prawie niemożliwe do zastąpienia – aż do dziś. Dzisiaj również po raz pierwszy konsumenci w Stanach Zjednoczonych mogą spróbować Every EggWhite i owocu siedmiu lat intensywnych prac badawczo-rozwojowych.Arturo Elizondo, CEO firmy Every Company
Firma Every Company nawiązała już współpracę z piekarnią Chantal Guillon z San Francisco i to właśnie tam już wkrótce będzie można spróbować innowacyjnych makaroników.
Białko jaja kurzego wyprodukowane bez udziału kur jest trzecim tego typu produktem stworzonym przez firmę Every Company. Pierwszym w pełni skomercjalizowanym produktem była bezzwierzęca pepsyna, wprowadzona na rynek na początku 2021 roku.
Nasze białka to prawdziwe, odpowiadające naturze białka zwierzęce – nie roślinne czy komórkowe – produkowane bez udziału zwierząt. Zdolność technologii precyzyjnej fermentacji do zastąpienia współczesnych białek jest wciąż w powijakach. Wierzymy, że ta technologia naprawdę zmieni nasz system żywnościowy, a w konsekwencji nasz świat.Arturo Elizondo