W dzisiejszych czasach doświadczamy nadprodukcji dosłownie wszystkiego. Jednym z największych problemów wydaje się być nadprodukcja żywności, bo przecież są miejsca na świecie, w których wyrzucane produkty znalazłyby zastosowanie. Naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa opracowali biodegradowalną powłokę, którą można spryskać dowolne jedzenie, zapewniając mu ochronę przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Może to być ważny krok w stronę rezygnacji z plastikowych opakowań i jednorazowych pojemników.
Wiedzieliśmy, że musimy pozbyć się obecnych opakowań na żywność produkowanych na bazie ropy naftowej i zastąpić je czymś bardziej zrównoważonym, biodegradowalnym i nietoksycznym. Wymyśliliśmy skalowalną technologię, która umożliwia nam przekształcenie biopolimerów pozyskiwanych w ramach gospodarki cyrkulacyjnej z odpadów żywnościowych w inteligentne włókna, którymi można bezpośrednio owinąć żywność. Jest to część nowej generacji “inteligentnych” i “ekologicznych” opakowań na żywność.Philip Demokritou z Uniwersytetu Rutgersa
Opakowanie w sprayu
Naukowcy opisali nowy rodzaj technologii pakowania z wykorzystaniem włókien na bazie polisacharydów/biopolimerów. Włóknisty materiał można odwirować za pomocą urządzenia przypominającego suszarkę do włosów i “owinąć” nim produkty spożywcze, takie jak owoce czy mięso. Taki rodzaj zabezpieczenia jest wystarczająco mocny, aby chronić produkty przed uszkodzeniami, a przy tym zawiera związki zapobiegające rozwojowi drobnoustrojów i mikroorganizmów chorobotwórczych.
Testy wykazały, że biopolimer przedłuża trwałość awokado o 50%. Powłoka jest łatwa do usunięcia – wystarczy spłukać ją bieżącą wodą.
Nie jestem przeciwny tworzywom sztucznym. Jestem przeciwnikiem tworzyw sztucznych na bazie ropy naftowej, które ciągle wyrzucamy, ponieważ tylko niewielką ich część można poddać recyklingowi. W ciągu ostatnich 50-60 lat, w epoce plastiku, wprowadziliśmy do naszego środowiska 6 miliardów ton odpadów plastikowych. Ulegają one powolnej degradacji. Te maleńkie fragmenty dostają się do wody, którą pijemy, żywności, którą jemy i powietrza, którym oddychamy.Philip Demokritou
Nowy materiał nie tylko sprawi, że produkty spożywcze dłużej zachowają świeżość, ale także, że nie zostaną one zaatakowane przez patogeny chorobotwórcze. Więcej można przeczytać w Nature.